Geschiedenis

Het Delftsch Studenten Muziekgezelschap “Apollo” is op 14 november 1849 opgericht als muziekondervereniging van het Delftsch Studenten Corps. Enkele leden van deze studentenvereniging nodigden musici uit om concerten te geven. Pas na ongeveer acht jaar kwam de eerste dirigent, de heer Broers. Het ging zeer voortvarend met Apollo in de dertig jaar die toen volgden, in 1874 werd zelfs een concert gegeven in ‘s-Gravenhage voor een publiek van 2000 mensen.

Van 1880 tot 1892 moest Apollo het helaas zonder dirigent stellen; dit was de kamermuziekperiode. Gelukkig werd in 1893 het orkest door zeventien fanatieke Leeden weer in ere hersteld. Ten tijd van het vijftigjarige bestaan was het orkest uitgegroeid tot 63 man en gaf een prachtig concert met de 5e van Beethoven op het repertoire. Vanaf 1906 heeft Apollo zijn eigen muziekbibliotheek, geschonken door het eerstejaarsbestuur. In hetzelfde jaar werden concerten gegeven met de gelouterde solisten Gerard Hekking uit Parijs en Heinrich Fieder uit Berlijn.

IInstallatie Apollobestuurn de twintiger jaren was Apollo een van de beste amateursymfonie-orkesten van Nederland, dirigent was Leo Ruygrok. Leden van het Residentieorkest, het Utrechts en het Arnhems Stedelijk Orkest zorgden voor versterking. Het 15e lustrum werd gevierd in het Kurhaus in Scheveningen met de achtste symfonie van Ludwig von Beethoven. De zevende symfonie van dezelfde componist werd in 1927 uitgevoerd. In die tijd trad het orkest op samen met beroemdheden als Willem Andriessen, Jo Vincent en Jaap Stotijn.

Na de tweede wereldoorlog werd de heer Stotijn de nieuwe dirigent; het honderdjarig bestaan van Apollo werd natuurlijk zeer uitgebreid gevierd. Samen met het Leidse studentenorkest Sempre Crescendo werd een intercorporaal orkest gevormd dat de ‘root’ van het huidige Nederlands Studenten Orkest is (dat nog steeds bij de top van de Nederlandse amateurorkesten hoort). In de jaren zestig was de heer Van Gool dirigent. In een interview met “Het Vaderland” (22/10/62) zei hij dat hij bij de leden van Apollo een uitstraling trof die hij bij andere studenten miste.

In 1988 sloot Apollo’s toenmalige dirigente Loes Visser haar dirigentschap af met een show tijdens het galaconcert van 28e lustrum van het Delftsch Studenten Corps. Rolf Buijs nam het stokje van haar over. Onder zijn bezielende leiding heeft Apollo samen met solist Rian de Waal onder andere de “Rhapsody in Blue” van Gershwin uitgevoerd. In 1993 werden tijdens het 29e lustrum van het Corps concerten gegeven onder leiding van de jonge beroemde dirigent Micha Hamel. Als solisten traden de wereldsterren Jaap van Zweden en Nobuko Imai op. Beide concerten trokken volle zalen en zorgden voor daverend enthousiast publiek.

In 1995 werd Apollo 145 jaar, reden voor een tournee en grootse concerten. Dirigent Geert Soenen, pupil van onder andere Ed Spanjaard en Jac van Steen, bracht het orkest op hoog niveau. Uitgevoerd werden de Egmond Ouverture van Van Beethoven, de 9e symfonie van Dvorak (“Aus der neue Welt”), de hedendaagse symfonie “Vier schaduwen van een nachtelijk beeld” van de jonge componiste C. de Jong en bovendien de Rococovariaties voor cello en orkest van Tschaikovski met niemand minder dan Floris Mijnders als solist. Het lustrum werd een groot feest dankzij de fantastische tournee naar het Belgische Leuven. Niet alleen de muziekinstrumenten van Apollo deden zich daar van zich horen maar ook vele beroemde liederen hebben er een diepe indruk achtergelaten.

In 2004 werd er ter ere van het Apollolustrum een prachtig grachtenconcert gegeven met een drijvend podium voor het huidige Legermuseum. In 2008 vierde Apollo het lustrum van het Delftsch Studenten Corps met een concert in metropoolbezetting met de geweldige zangeres Ellen ten Damme. Daarna was het in 2009 weer tijd voor het Apollolustrum. Dit werd gevierd werd met een geweldige concertreeks, een tour naar Praag en als afsluiter een concert in de Nieuwe Kerk in Delft. Het jaar daarna concerteerde Apollo samen met de enorm virtuoze celliste Harriet Kreigh.

Op het lustrum van het Delftsch Studenten Corps in de zwoele zomer van 2013 trad Apollo op met voor het orkest oude bekende uitvoeringen, waaronder de Rhapsody in Blue. Ook werd opgetreden met zangeres Do, die onder begeleiding van Apollo enkele van haar grootste songs ten gehore bracht. In 2014-2015, Apollo’s 165ste jaar en het 33ste lustrum, is wederom groots uitgepakt met een tournee naar Antwerpen en Gent, waar, voor een overweldigd publiek in fantastische zalen, onder andere de zevende symfonie van Beethoven werd uitgevoerd.

Op dit moment is Apollo een symfonieorkest en heeft het de beschikking over een eigen kamer met vleugel, verschillende andere instrumenten en de grootste particuliere muziekbibliotheek van Nederland. Veel leden zijn naast het orkest actief in (kamer)muziekensembles. Ieder jaar worden rond kerst twee kleinere concerten gegeven en in het voorjaar twee of drie grote concerten, meermaals in samenwerking met bekende solisten. Voor deze concerten wordt door de groep van 30 studenten wekelijks gerepeteerd. Daarnaast wordt in december het Heerenconcert, een kamermuziekconcert, georganiseerd en in het voorjaar de Phoenix Night of the Proms, een feestelijke muzikale avond waar Apollo verschillende andere muziekgezelschappen vraagt om zo samen een avondvullend muzikaal programma te neer te zetten.